Підсвічування на кухні

Підсвічування для кухні – важливий багатофункціональний елемент. Воно не тільки вирішує питання з освітленням в будь-який час доби, але і є одним із способів зонування, а крім того прикрашає і створює затишок. Практика показала, що одного освітлювального приладу, навіть розрахованим на кілька ламп, недостатньо для організації робочого місця і створення комфортного простору в цілому. Спробуємо розібратися, навіщо потрібне підсвічування, яким воно буває і де варто його розміщувати.

Чому одного світильника недостатньо?

Традиційно на кухні встановлена одна єдина стельова лампа (люстра або світильник), Вважалося, що цього достатньо, щоб освітити кімнату невеликої площі. Але ті, хто проводив багато часу за приготуванням їжі, постійно відчували дискомфорт від недоліку світла в робочій зоні: біля плити, робочого столу або мийки. Справа в тому, що доступ світла до цих ділянок під час роботи загороджують як навісні шафи, так і спина людини. У Деяких квартирах з інтегрованою кухнею вона розташовується далеко від вікна, в ЦИХ випадках наявність джерел світла стає актуальним не тільки в темний час доби, а й днем.

Простір більшості кухонь не обмежується однією лише робочою зоною. З огляду на особливості планування більшості квартир, в залежності від площі приміщення і потреб власників тут може розташовуватися як обідня зона з невеликим кухонним столом і стільцями, так і м’який куточок або невеликий диванчик. І якщо робоча зона вимагає хорошого точкового освітлення, в цій зоні потрібно створити затишну атмосферу для відпочинку.

Розташовані в різних зонах два типи джерел світла, наприклад, стельова люстра і точкове підсвічування робочої зони кухні дозволять регулювати освітлення на кухні та вибирати один оптимальний варіант або їх поєднання в залежності від часу доби, погодних умов і наявності природного освітлення, а також проведення часу. Скільки саме джерел світла потрібно і де їх розташовувати залежить від площі кухні, її планування, наявності ОКРЕМИХ зон і їх кількості, сторони світу, на яку виходить вікно і деяких інших факторів.

Підсвічування робочої зони

Робоча зона включає в себе поверхню столів кухонної гарнітури, мийку та плиту. Ефективне спрямоване освітлення в цих місцях полегшує контроль процесу, а також знімає напругу з очей в темний час доби, коли під час приготування їжі верхнє світло затуляють навісні шафки і спина людини.

Підсвічування на кухні для робочої зони розташовується:

  • на витяжці та дні шафок над мийкою і стільницею;
  • на карнизі у верхній частині навісних кухонних шафок.

Джерелами світла в цьому випадку можуть виступати

  • світодіодні стрічки;
  • вбудовані або прикріплені на прищіпках точкові світильники (світодіодні, люмінесцентні або галогенні);
  • світильники на гнучкій ніжці, що змінюють своє положення.

Залежно від розмірів приміщення, місця розташування елементів робочої зони (мийки, плити і обробного столу), а також ступеня освітленості від стельових ламп і вікна можна вибрати як один з цих варіантів, так і поєднувати кілька з них. Наприклад, світодіодне підсвічування в кухні на витяжці то по зручному світильнику над столом і мийкою, або світодіодна стрічка на кухні по всій підвісній шафі.

Світодіодні світильники в цьому плані мають перевагу як найбільш економічні і ефективні. Вони випускаються у вигляді моделей різної форми, конструкції і потужності.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *